Pola Cene | Komentari
*
* 1.100 din umesto 2.300 din za jednodnevni obilazak RESAVSKE PEĆINE! Manastir Manasija – Park maketa - Resavska pećina – Lisine – vodopad Buk Polazak 29. septembra ! Resavska pećina - biser prirode Boginja Afrodita, Toranj u Pizi i Ćele-kula našli su se zajedno u galeriji „Dvorane kipova” u Resavskoj pećini.

Figure, koje podsećaju na poznate spomenike, samo su neke od tvorevina koje je sama priroda izvajala u jednoj od najstarijih ispitanih pećina Srbije.

Među stalaktitima i stalagnitima, starim 45 miliona godina, putem kroz pećinu možete videti umetnička dela prirode. Podsećaju na likove, stvari, situacije, simbole…

U Kristalnoj dvorani, koja je najbogatija stalaktitima ili visećim pećinskim ukrasima, nalazi se i čuvena figura „Obešeno jagnje”, koja odgovara opisu, ali, ako želite, možete da zamislite i nešto lepše. „Stopalo slona” je figura koja vas podseća na davni nastanak pećine.
Jedna od najznačajnijih „skulptura” Resavske pećine i glavne dvorane svakako je kip majke sa detetom u naručju, koji je priroda gotovo realistički izvajala.

U galeriji nazvanoj „Predvorje istorije” pronađeni su ostaci praistorijskog života, lobanje polarne lisice, ognjišta i oruđa prvobitne zajednice. Po tim nalazima, pećinu je u krečnjačkoj podlozi napravila ponornica pre 80 miliona godina, dakle, još pre velikog ledenog doba, u mezozoiku. Nakit je nastao rastvaranjem kalcijum-karbonata u crvenoj, beloj i žutoj boji, što zavisi od minerala kroz koji je prošla voda.

Među njima je i „Dvorana sraslih stubova” ili kolonada, sraslih od poda do tavanice, kao i „Dvorana košnica”, u kojoj je tavanica prekrivena stalaktitima, koji se još formiraju. Slepi tunel i podzemna jezera, duboka i do 25 metara, još nisu otvoreni za posetioce.

Mnogo je toga što bi trebalo videti, te Vas pozivamo da ovaj poslednji septembarski vikend provedete na ovom čarobnom mestu!
*

Morate biti ulogovani da biste napisali komentar

Nazad na ponudu